- Yatçılık Mesleğinin Sırları
- Yata Gelen Misafirler
- Mavi Yolculuk Misafirlerine Tavsiyeler
- Yat Sezonu Başlarken
- Yat Sahibi ve Kaptanın Uyumu
- Yat Sahiplerine Tavsiyeler
- Yat Kaptanlarına Tavsiyeler
- Kaptan Seçmenin Önemi
- Yat Misafirlerine Tavsiyeler
- Denizcilere Tavsiyeler
- Yat Kaptanlarının Ekonomi ve Yat Sektörüne Katkıları
- Kaptanlar ve VIP Misafirler
- Yatlarda Yolculara Verilecek Görev ve Tavsiyeler
- Yatlarda Personel ve Görevleri
- Yatınız ve Personeliniz
- Denizci Nasıl Olmalıdır
- Yat Kaptanları ve Yeterlilikleri
- Motor Yatlarda Kaptan Olmak
- Motor Yatlarda Personel Donanımı
- Yat Kaptanları ve Ticari Kaptanlar Arasındaki Farklar
- Yatlarda Hostes ve Görevleri
- Yat Aşçısından Beklenenler
- Türk Gemi Adamı Ehliyetleri ve Denkliği
- Ayın Kaptanı Adem Temiz
- Kaptan’ın Gör Dediği
- Akasia Yachting
- Kaptanın Yeri ve Değeri
- MCA, IYT ve RYA Ehliyetlerin Önemi
- Yatlarda Makinist ve Görevleri
- Yat Sahibi ile Kaptanın Uyumu
- Yatlarda Kabin Görevlisi
- Kiralık Yatlar ve Mürettebatın Görevleri
- Yat Türleri
- Rotalar
- Teknik Konular
- Yat Eksperti
- Yavuz Kaptan
- İletişim
Yat Kaptanlarına Tavsiyeler
YAT KAPTANLARINA TAVSİYELER
Yatları sevk ve idare eden kaptanlar, kendilerini en iyi şekilde yetiştirerek diğer kaptanlar ile oluşan aradaki farkı açmak zorundadırlar. Yanlış anlaşılmazsa minibüs şoförüne bile kaptan diyen toplumumuzda, kaptanları doğru yerde değerlendirmek ve saygınlıklarının halkın diline yerleşmesi sanıyorum zaman alacaktır. Bu anlamda bile mesleklerine layık olmaları için mesleki yeteneklerini geliştirmeleri ve yenilemeleri gerekiyor. Böylece kazanımları da toplum içindeki yerleri de layık olduğu saygınlığına erişecektir. Kısıtlı bilgi ve yeteneklerle yapılmaya çalışan kaptanlık ise toplumumuzun adlandırdığı doğru ile sınırlanır. – YAT KAPTANLARINA TAVSİYELER
Şu andaki zihniyetle belki kendilerine yeten ama gelecek için umut vermeyen sadece yazın işi olan ama kışın işsiz, kahve kültürünü kaptanlığa tercih eden okumayan, araştırmayan ve kaptanlığı gaz kolu kaptanlığından ileri götüremeyen, dil bilme gereği duymadığı için dünya sularına da açılamayan kaptanlar da hak ettikleri kadar kaptan olarak kalacaklardır. -YAT KAPTANLARINA TAVSİYELER
Ve bu sebeplerle ne kadar bilgili ve dirayetli de olsalar yaptıkları işler değer olarak kabul görmeyecek bazı eksiklerinden dolayı bir türlü hak ettikleri saygıyı ve rütbeyi toplumun dilinde de olsa bulamayacak ve çalıştıkları yatlarda ya yat bekçisi yada mal sahibinin özel hizmetlisi olmaktan öteye gidemeyen küçük maaşlarla idare eden ve diğer kaptanlara göre boş yere bulunduğu yeri işgal eden ve geleceği de olmayan, sahip olduğu yeterliliğe yakışmayan kaptanlar olarak kalacaklardır. – YAT KAPTANLARINA TAVSİYELER
Yat kaptanları bu nedenlerle daha iyi olmak zorunluluğu hissetmeli ve kendilerini bu doğrultuda ihtiyaca yetecek şekilde hazırlamalıdırlar. Zaman bu kaptanların lehinedir elektronik cihazlarla donanmış ve her türlü hesabı yapabilen nav net sistem ile zaten donanmış olan yatlar kullanma kolaylığı ve rahatlık açısından en üst imkanlar ile geliştirilmiştir.
Ülkemizde hızla gelişen yat endüstrisi bu konuda yeterli kaptan bulmakta zorlanmakta ve mesleğine hakim kaptanların yurt dışında iş bulma imkanı olduğu gibi yurdumuzda da gelecekte yat kaptanlığı çok kıymetli meslek dallarından biri olacaktır. Yeni mezun kaptanlarımıza tavsiyelerimiz şöyle olacaktır.
1-Asla aldıkları ehliyetle kaptan olduklarını sanmasınlar zira bu pahalı dünyada kaptanların yanlış yapma şansları yok denecek kadar azdır, yapılan yanlış mesleğinizin geleceğini etkiler ve kaptan olarak size duyulacak güvende sonsuz değildir.
2-Ehliyeti aldıktan sonra kaptanlığı tescillenmiş kaptanların yanında en az iki sezon ikinci kaptan olarak çalışsınlar. Bu onlara kıyıları tanıma imkanı verir ve manevra konusunda eksiklerini giderir yatın yönetimi personel ilişkileri ve acil durumlarda davranma şeklini pekiştirir. Tecrübe asla okulda öğrenilen bir şey değildir.
3-Asla kendilerine bir şey veremeyecek yada bildiğini saklayan kaptanların yanında olmasınlar kıymetli zamanlarını boşa harcamasınlar.
4-Sürekli olarak yabancı dil konusundaki eksiklerini gidersinler, günümüz yatçılığın da İngilizce bilmemek çok büyük bir eksiktir ve yatta çalışanlar için buna yeterince zaman vardır
5-Sürekli olarak yanlarında hem mesleki hem de ahlaki felsefe kitapları bulundursunlar ve okusunlar zira denizcilerin zamanları çoktur, kendilerini hem mesleklerinde yetiştirdikleri gibi manevi huzur ve insan olma yolundaki derslerini de ihmal etmesinler. Çünkü mesleklerindeki yeterlilikleri onlara ancak para kazanmadaki başarıyı sağlar. manevi huzur ise başka bir şeydir kazanılan para ile de satın alınmaz.
6-Meslek kurslarına mümkün olduğu kadar devam etsinler kullanmadıkları bilgileri tazelesinler ve meslek kitaplarını mutlaka bulundursunlar.
7-Kaptanlık yedi ayrı bilimi ihtiva eder bunlarla ilgili olan meslek kitaplarını da bulundursun okusunlar ve bilenlerden faydalansınlar.
8-Mutlaka fırsat buldukları fuarları ziyaret etsinler gelişen teknoloji ve yapım teknikleri hakkında fikir sahibi olsunlar
9-Tersaneleri ziyaret ederek yat yapımı, yat tamiri, yenileme ve boya vernik dolgu macunu konularını tamir edebilecek kadarda olsa öğrensinler ayrıca iyi boya veya kötüsü konusunda fikir sahibi olacak kadar bilgi sahibi olsunlar
10-Kullanılan boya, epoksi, reçine, sikaflex, ya da poliüretan gibi kimyevi yapıştırıcı ve inşa malzemelerini ve kullanıldıkları yerleri öğrensinler
11-Demir, çapa, zincir, halat yerleri, babaların olması gereken yerler ırgat ve kıç ırgat fenerliklerinin yerlerini nasıl konduklarını ve hangi güçte olmaları gerektiğini öğrensinler ayrıca tekne boyuna göre gerekli zincir kalınlığı ve çapa balansını da bilmeleri gerekir.
12-Eski kaptanların sözlerine ve ustaların tecrübelerine itibar etsin ve öğrensinler bunu öğrenmenin tek yolu tersanelerde bulunmak ve bu ustalara yakın olmaktan geçer. Ve tabii olarak ta meraklı olmaktan.
13-Yelkeni bilmeyen yarım denizci sayılır işiniz motor yat ta olsa yelkenler, yelkenliler, arma, direk ve donam konusundaki bilgilerinizi ve becerilerinizi artırın.
14-Denizi, sahilleri doğayı ve deniz altını sevin ki, mesleğinizi sevesiniz, denizi koruyasınız bu rızkınızı kazandığınız bereketli denizi, eşinizi korur gibi kollayın bırakın çöp atmayı denize atılan sigara izmaritini bile atmalarına müsaade etmeyin bu davranış sizin deniz üstündeki otoritenizi de sağlamlaştırır
15-Bunu yapanlar başka yatlar ise uyarın ve temizlettirin eğer umursamıyorlarsa adını ve mevkiini vererek sahil güvenliğe haber verin anlamalarını sağlayın.
16-Kaptan olarak yetişenlere bir tavsiyemizde, bilmedikleri yerlere geldiklerinde gündüz emniyetle yatlarını demirledikleri yerlerde, zamanınız ya da durumunuz müsaitse maske ve paletle keşfe çıkın ve nerede sığlık var, nerede topuk var ise deniz sakin iken en emniyetli yer neresi nereye demir daha emniyetli tutar dalın öğrenin, eğer yüzmek için müsait değilseniz servis botunuzu indirerek yakınlardaki tüm sığlıkları ve selametli yerleri keşfedin. Tekrar yolunuz aynı koya düşerse zorluk çekmezsiniz.
17-Yeni emanet edilen yatı personelinizle beraber seyre çıkarak test edin ve ileri geri yavaş ya da hızlı manevra ve bow truster kullanarak yatı kontrol edin elinizi alıştırıp otomatik hale gelin
18-Manevralarda asla bağırmayın panik yapmayın el telsizleri ile kontrolü sağlayın ve bunu personelinize ısrarla anlatın. bu manevraları da son ana bırakmayın. acık deniz ve koylarda her şartı deneyin.
19-Daima meraklı olun bilmediklerinizi biliyor gibi göstermeyin, eğer öğrenme zamanını kaçırırsanız yeniden öğrenmeye bile yüzünüz olmaz. Asla bilene sormaktan kaçınmayın. öğrenmek için bilmemek gerektiğini unutmayın ne bilmediğinizi bilirseniz, öğrenmek istediklerinizi çabuk kavrarsınız. öğrenmenin de öğretmeninde temeli bilgi paylaşımıdır.
20-Gece seyri ve elektronik seyri öğrenin denizde çatışmayı önleme tüzüğünü mutlaka en doğru şekilde öğrenmeye gayret edin, Hatta ezberleyin.
21-Kaptan kendine güvenli cesur ve bilgili olmalı ve aldığı kararları cesaretle savunmalı ve korksa bile bunu kimseye belli etmemelidir.
22-Demir attığınız bölgelerde karadaki gerekli bilgilere en kısa zamanda ulaşın ve bölgeyi herkesten önce bilmeniz gerektiğini unutmayın
23-Aşçıları ve hosteslerinizi daima en iyi olanlardan seçin mesleklerine gösterdikleri ihtimam sizin öğrenmeniz için gerekli detayları verir.
24-Aşçınızı en yeteneklilerinden bulun seyahati tamamlayan en önemli elemandır ama üstündeki kontrolünüzü kaybetmeyin.
25-Kaptan olarak personelinizi koruyun onları patronunuzun doğrudan rencide etmesine müsaade etmeyin bu sizin otoritenizi zedeler, gereken ikaz sadece kaptana düşer.
26-Kaptanlar misafirlerine karşı daima bilgilendirici olurlar ancak bilgilendirme istemleri misafirlerin istemedikleri zamanda yada mahremiyet sınırları içinde olmaz, genelde yemek için bir araya geldikleri zaman uygundur bu çok dikkat isteyen bir konudur.
27-Misafirlerin bilgilendirilmelerini kısa ve anlaşılır şekilde yapın ve yanlarında onları sıkacak kadar çok kalmayın. Uzun sohbetler ancak misafirlerin sizin anlattıklarınıza ne kadar itibar ettikleri ve sordukları sorular ile belli olur bu ölçüyü ve sınırı asla aşmayın. çok gerekmedikçe ve davet edilmedikçe misafirlere yakın olmayın sizin yanınızda iş yada özel hayatlarını rahat konuşamayabilirler. -YAT KAPTANLARINA TAVSİYELER
Yapılan işin hizmet sektörü olması dolayısıyla biz kaptanlara sahilleri iyi öğrenmelerini sevk, idare ve üst düzey hizmette yabancı kalmayacakları şekilde yeterli olmalarını tavsiye ediyoruz. taşıdıkları bu şerefli mesleğin onurunu dünyadaki saygınlığını elde ederek iyi bir gelecek sahibi olmaları ve bunun karşılığını da elde etmeleri elbette ki yine kendi ellerindedir. – YAT KAPTANLARINA TAVSİYELER
Unutulmamalıdır ki meslek okullarında kaptan olarak yetiştirildiği halde mezun olmuş niceleri, denizde yüzleştiklerinde bu işin kendi işleri olamayacağını anlayıp, diplomalarını bir kenara bırakarak bazılarının mesleklerini terk ettikleri, deniz dışında başka dallarda çalıştıkları, hiçte azımsanmayacak bir yüzde ile görülmüştür. – YAT KAPTANLARINA TAVSİYELER
Ancak piyasadan yetişerek hayatlarını denizciliğe adamış belki üniversite görmemiş ama dışarıdan imtihanlarla meslek sahibi olmaya çalışan denizcilerin eğitilerek yat sektöründeki açığı kapatmak, Devletimizin görevi olmalıdır. kastettiğimiz devlet görevi elde ettiğimiz ehliyetlerin tüm dünya ülkeleri tarafından kabul görmesini sağlamaktır. Ayrıca bilgi yenilemek için kışın açılabilecek devletimizin destekleyerek yardım ettiği kurslara denizcilerin devam etmelerini sağlamak yat personeline fayda sağlayacaktır. – YAT KAPTANLARINA TAVSİYELER
Bu denizcilerimizin değerini bilmeli ve eksiklerini tamamlayarak yat personeli ya da kaptanların arasında olmalarını sağlamalıdır. Yoksa sözümüz denizcilik eğitimi veren akademi üniversite ve özel okulların verdiği derslere ve yetiştirdiklerine değildir. – YAT KAPTANLARINA TAVSİYELER
Denizcilik yürek işidir, özgür ruh işidir, basiret ve disiplin işidir merak ve macera duygusu ister, aşk ve sevgi işidir boğuştuğun denizin korkusu değil ama yanaştığın limanın, koyun, körfezin kokusunu duymak ya da taş dibinin güzelliğini görmektir. dokunulmamış güzelliklere ulaşmanın hazzını duymak şükran duymaktır sahip oldukları ile mutlu olmak ve bu kazanımları elde etmiş olmak için büyük bedel ödemek ve bütün bunlara rağmen denizi hayat biçimi olarak seçmektir. – YAT KAPTANLARINA TAVSİYELER
Bu nedenle deniz adamı olan hayatını bu yoldan kazanan kendini denizde ispat etmiş her türlü tecrübeden geçmiş, ancak belki de bildiklerinin bile farkında olmayan, küçük yenileme ve bilgi ilaveleri ile çok kaliteli kaptanlardan olabilecek çok sayıda denizcimiz var. Bunlar piyasadan yetişmiş olabilirler ama denizci ayağına! ve ruhuna sahipler. Bu leventlerimize devlet olarak yardımcı olmak onları yetiştirerek ehliyet ve sertifika sorunlarını çözüp, çeşitli ülkelere göndermek devlet politikası olmalıdır. Bu kaptanlarımızın Türk ekonomisine katkısını göz ardı etmemek ve denizcilikteki becerilerini tescillemek gerekir. – YAT KAPTANLARINA TAVSİYELER
Yabancı yatlarda çalışan kaptanların avantajların çok azına sahip oldukları halde onlardan pek çok konuda tecrübeli oldukları halde gulet kaptanlığından başka şansı olmayan pek çok kaptanımız bulunuyor. – YAT KAPTANLARINA TAVSİYELER – YAT KAPTANLARINA TAVSİYELER – YAT KAPTANLARINA TAVSİYELER – YAT KAPTANLARINA TAVSİYELER
-Yavuz Kaptan